Windows_XP_Logo

Windows XP Unattended Kurulum

Bilgisayarımıza yeni bir işletim sistemi kurarken, dosya sistemimizi seçip formatlama yaptıktan sonra işletim sistemi dosyaları bilgisayara kopyalanır ve kurulum başlar. Kurulum esnasında kendi bilgisayarımızı istediğimiz şekilde yapılandırabilmemiz için bize birçok sorular sorulur ( Örn.Bilgisayarın adı, dil tercihleri, lisans ve yönetici şifresi v.s.)

Ortalama bir kurulumun süresi 30 Dk. Civarındadır ve bu süre zarfında sürekli bize sorulan sorulara cevap vermemiz gerektiği için hemen hemen bütün bu kurulum esnasında bilgisayarın başında oturmamız gerekmektedir. Belki bu çok da zahmet verici bir şey olmayabilir. Peki, bu yarım saatlik zamanımızı bilgisayarın karşısında bekleyerek geçirmek istemiyorsak ya da aynı anda birden fazla bilgisayara işletim sistemi kuruyorsak. Mesela 50 makinelik bir işletmeye.!!! Bu durumda bir o makine bir bu makine koşturup durmak zorunda kalabiliriz. İşte sevgili Microsoft çalışanları, bizi bu gibi dertlerden kurtarmak için bir şeyler düşünmüşler ve “Answer File” dediğimiz bir cevap dosyasını oluşturabilmemiz için ufak bir program hazırlayıp bu programı da işletim sistemi CD’sinin içine yerleştirmişler. Bu program nerededir ve nasıl kullanılır işte şimdi bunları göreceğiz.

 

Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi “CDROM-drive:\SUPPORT\TOOLS” altında “DEPLOY.CAB” adında sıkıştırılmış bir dosya vardır. işte meşhur programımız bu dosyanın içindedir. Bu dosyayı hard diskimiz üzerinde açtığımız yeni bir klasöre extrack ettiğimizde bu programı artık çalıştırabiliriz.

XP_Unattended_Kurulum_01

Cevap dosyasını oluşturmak için “setupmgr.exe” dosyasını çalıştırırız. Karşımıza “Windows Kur Yöneticisi Sihirbazı” başlığı altında bir sayfa gelir.

XP_Unattended_Kurulum_02

İleri düğmesine tıklayarak dosyamızı oluşturmaya başlayabiliriz.

XP_Unattended_Kurulum_03

Yeni bir cevap dosyası oluşturacağımız için “Yeni bir yanıt dosyası oluştur” seçeneğini seçip ilerliyoruz

XP_Unattended_Kurulum_04

İşletim sistemini CD’den kurup kurulum sırasında sorulan soruları otomatik cevaplayacak bir dosya oluşturmak istediğimiz için “Windows Katılımsız Yükleme” seçeneğini seçip ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_05

Burada bilgisayarımıza hangi işletim sistemini yükleyeceksek onun seçimini yaparak ilerliyoruz.

( Dikkatinizi çekti mi? seçenekler arasında “Windows 2002 Server, Adv….” diye bir seçenek var. Ama Microsoft’un böyle bir ürünü yok. Windows 2003 Server’ın aslında Windows Server 2002 olarak planlandığı ama Microsoft’ta her zaman olduğu gibi gecikmelerden dolayı 2002’nin 2003 olduğunu görüyoruz. )

XP_Unattended_Kurulum_06

Bize sorulan sorulara hiçbir yanıt vermeden tamamen oluşturduğumuz cevap dosyasından otomatik bir kurulum istediğimiz için “Tam otomatik” seçeneğini seçip ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_07

İşletim sistemini CD’den yükleyeceğimiz için “Hayır, bu yanıt dosyası bir CD’den yüklemek için kullanılacak” seçeneğini seçip ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_08

Her zaman olması gerektiği gibi lisans sözleşmesini kabul edip soruların yanıtlarını vermek için ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_09

İşte karşımıza cevap vereceğimiz bütün sorular geliyor. İlk başta bilgisayarımıza vereceğimiz ad ve varsa kuruluş adını yazıp ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_10

Bilmeden yapacağımız bir görüntü ayarı bilgisayarımız açıldığında hata oluşmasına ve ekran görüntüsünün gelmemesine sebep olabilir. Bu yüzden bu kısmı varsayılan değerlerde bırakıp ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_11

Bulunduğumuz zaman dilimi aralığını seçip ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_12

Ürün anahtarı kısmına CD Key’ini girip ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_13

Buraya bilgisayarımızın adını yazıp ekleyerek ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_14

Buradaki yönetici şifresi her zaman oturum açılırken ki girilen şifre ile karıştırılır ama aslında buraya yazılan şifre o şifre değildir. İsterseniz burayı boş bırakabilirsiniz ama unutmayacağınız bir şifreyi girmekte fayda var. Ayrıca birden fazla bilgisayarda bu dosyayı kullanacak iseniz başkalarının sizin yönetici şifresini görmesini istemiyorsanız “Yanıt dosyasında yönetici parolasını şifrele” seçeneğini işaretleyin böylece dosyanın içinde şifreniz açıkça görülmeyecektir.

“Bilgisayar başladığında otomatik olarak Yönetici olarak oturum aç” seçeneği ise; bildiğiniz gibi işletim sistemi kurulurken ve sonrasında donanım sürücülerini yüklerken, bilgisayar kendi kendini yeniden başlatır. İşte bu seçenekte yeniden başlatma esnasında kaç defa otomatik olarak yönetici hesabıyla açmak istediğinizi belirtmenizi sağlar.

XP_Unattended_Kurulum_15

Eğer özel olarak bir ağ yapılandırmamız varsa buraya o ayarları giriyoruz. Yoksa normal ayarları seçerek devam ediyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_16

Ağ yapımız Workgroup ise Çalışma grubumuzun adını, Domain ise domain adını ve domain de bulunan kullanıcı hesabının adını ve parolasını giriyoruz ve ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_17

Buraya bulunduğumuz bölgenin telefon ayarlarını giriyoruz ve ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_18

Genelde elimizdeki İşletim sistemlerinde kendi bölgemizin ayarları varsayılan olarak ayarlanmıştır burada üsteki seçeneği, farklı bir ayar yapmak istiyorsak alttaki seçeneği işaretliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_19

Bilgisayarımızın desteklemesini istediğimiz başka diller varsa buradan ekliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_20

Eğer çalışma ortamımızda yüklü olan herhangi bir Proxy veya otomatik yapılandırma komut dosyası varsa onlardan birini yoksa “Varsayılan İnternet Explorer ayarlarını kullan” ı seçiyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_21

İşletim sistemimizi yüklemek istediğimiz konumu buradan belirleyip ilerliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_22

Bulunduğumuz ağ üzerinde paylaştırılmış bir yazıcı varsa ve biz bu yazıcıyı kuracağımız bu bilgisayar üzerinde de kullanmak istiyorsak yazıcıyı buradan ekliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_23

İşletim sistemi ilk açıldığında örnek olarak otomatik bir şekilde istediğimiz programların çalışmasını istiyor ya da başka işlemler yapmak istiyorsak bunun için bir komut dosyası oluştururuz. Eğer böyle bir dosya oluşturduysak ve bunu kullanmak istiyorsak buraya o komut dosyasını ekliyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_24

Buraya da işletim sistemi kurulduktan sonra oturumun açılmasını beklemeden kurmak istediğimiz program ya da benzeri işleri kapsayan bir komut dosyamız varsa onu ekliyoruz ve cevapları bitiriyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_25

Son’a tıkladıktan sonra program bize dosyayı nereye kaydedeceğimizi soruyor yeri belirtip dosyayı kaydediyoruz.

XP_Unattended_Kurulum_26

En son olarak, aşağıdaki şekilde olduğu gibi oluşturulan dosyaların kısa bir raporunu sunuyor

XP_Unattended_Kurulum_27

Resimde gördüğümüz gibi belirttiğimiz yere “Unattend.bat” ve “Unattend.txt” adında 2 adet dosya oluşturuldu.

“Unattend.txt dosyası bizim cevap dosyamız. İçeriğine şöyle bir göz attığımızda adminpassword kısmında çok uzun ve karışık bir şifre gözüküyor, bununda sebebi “Yanıt dosyasında yönetici parolasını şifrele” seçeneğini işaretlemiş olmamızdır.

XP_Unattended_Kurulum_28

Bundan sonra yapmamız gereken tek şey “unattend.txt” dosyasını “winnt.sif” olarak değiştirip bir diskete kopyalıyoruz.

İşletim sistemini kurarken floppy’den gelen dııırrt dııırrrrt sesi kurulumun unattend dosyasını floppy üzerinde aramasından dolayı çıkan sestir. Yani yapmamız gereken cd yi takıp kuruluma başladıktan hemen sonra oluşturduğumuz bu disketi yerleştirmek ve ondan sonra arkamıza yaslanıp elimizi bile sürmeden işletim sisteminin yüklenmesini beklemektir.20

XP_Unattended_Kurulum_29

Bir yanıt yazın

Yapacağınız yorumlar için, aşağıda verdiğiniz bilgileriniz ve IP adresiniz kaydedilecektir. KVKK kapsamında bu bilgiler başkaları ile paylaşılmayacak olup, yapacağınız yorumlar içerisinde suç teşkil edecek bir unsur bulunması durumunda, saklanan bu bilgileriniz yetkili kişi ve kuruluşlar ile paylaşılacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.