Hololens

Microsoft HoloLens ile Gelecek

Microsoft Hololens, Microsoft’un 2015 yılında tanıttığı ilk nesil sanal gerçeklik gözlüğüdür. Diğer VR gözlükler ile arasındaki en önemli fark,  diğer VR gözlükler kullanıcıyı sanal bir dünyaya götürürken, Hololens sanal ortamı kullanıcının bulunduğu gerçek ortama getirmektedir. Bu duruma en yakın özelliğe sahip olan Google Glass gerçek mekânda kullanıcıya sadece navigasyon yönlendirmeleri yapmaktadır. Bu arada belirtmek gerekir ki Google Glass aslında kapalı bir kutudur, üzerinde sadece Google firması uygulama geliştirebilmektedir. Microsoft HoloLens ise tam tersi, bütün geliştiricilere açık, hayal edip istedikleri uygulamayı geliştirebilmelerini sağlayan bir platform’dur.

Hololens

Şekil 1 – HoloLens

 

Microsoft HoloLens tanıtım etkinliğinden sonra birçok yorumda; Microsoft’un sunumu yine abartılı efektler ile süslediği, birçok Workstation üzerinde 3D render alınırken bile saatlerce beklendiği düşünülürse böylesine anlık bir görüntü sağlayabilmek için arka planda bir server farm kullanılması gerektiği yada bu denli bir teknolojiye sahip olabilmek için en azından 5-10 seneye daha ihtiyaç duyulduğu belirtiliyordu. Microsoft HoloLens’in donanım özelliklerini incelediğimizde aslında işin hiçte öyle olmadığını görüyoruz, Intel IA-32 1 GHz (Intel Cherry Trail – Atom Çip) işlemci, 2 GB Ram, 64 GB Flash Disk, Holografik görüntüyü sağlayan ve Microsoft tarafından geliştirilen HPU (Microsoft Holographic Processing Unit) ve 1 GB HPU RAM üzerinde Microsoft 10 İşletim Sistemi altında çalışan Windows Holographic adında yeni bir işletim sistemine sahip. İyi haber üretim öncesi versiyonu Development Edition, 30 Mart 2016 yılında 3000$ karşılığında geliştiricilere sevk edildi ve isterseniz internet üzerinden benzer fiyatlara ikinci el olarak satan birinden satın alabilirsiniz. Kötü haber HoloLens’in kullanıcılar için piyasa çıkış tarihi 2019!

 

HoloLens HPU

Şekil 2 – Microsoft HPU

 

Biraz daha donanımsal özelliklerinden bahsetmek gerekirse,  4 adet ortam algılayıcı sensör (her iki tarafta iki adet), 4 adet 120 ° × 120 °  bakış açısı ile enerji tasarruflu alan görüntüleyici kamera, 2.4 mega piksel fotoğraf video kamerası, 4 mikrofon dizisi ve bir ortam ışığı sensoru bulunuyor.

 

HoloLens Sensor

Şekil 3 – Microsoft HoloLens Sensor

 

Holografik görüntülerin yansıtıldığı 2.3 mega piksel 16:9 üç boyutlu görünüşlü başa takılı bir ekrana sahip. (HoloLens’i deneyimleyen birçok kişinin şimdilik eksik, ya da yetersiz bulduğu tek özelliğin görüş açısına yeterli gelmeyen bu küçük ekran olduğunu söyleyebilirim)

 

HoloLens Ekran

Şekil 4 – Microsoft HoloLens Ekran

 

Kullanıcının kulaklarının üst kısmında kırmızı renkte bir çift 3D Ses hoparlör vardır. Başın hareketlerine bağlı olarak mekânsal etkileri simüle edebilen bir ses üretir ve sanki sanal bir nokta veya yerden geliyor hissi yaşatır.

 

HoloLens Speakers

Şekil 5 – Microsoft HoloLens Speakers

 

Son olarak da üzerinde ergonomik tasarıma sahip (butonları ayırt edebilmek için biri içbükey diğeri dışbükey) Ses açma/kapama, Işık düzeyini açma/kapama ve kafa ayarı yapmayı sağlayan butonlara sahip.

 

HoloLens Buttons

Şekil 6 – Microsoft HoloLens Buttons

 

Üretilen ilk versiyon olan bu donanım üzerinde bile oluşturulan holografik görüntüler çok çok başarılı gözüküyor. İnsan gözünün gerçekliği algılayabilmesini sağlayan mevcut konumdaki ışığa göre obje üzerinde oluşan ışık ve gölge efektleri, siz hareket ettiğinizde bile aynı konumda hiçbir titreme ya da herhangi bir kayma olmayan obje görünümleri, mevcut ortamın ve sizin konumunuzun mükemmel bir matematiksel hesaplaması ile oyun esnasında düşman objelerden atılan ateşlerden kaçabilmeniz büyük bir övgüyü hak ediyor.

Kişisel kullanım ile birlikte birçok sektörde kullanılması planlanan HoloLens özellikle Üretim, Mimarlık, Tasarım, Eğitim gibi konularda öne çıkacağa benziyor. Şimdilik üzerinde geliştirilen sınırlı sayıda uygulama bulunuyor ama biraz bile incelendiğinde insanoğlunun hayalleri ötesinde bir geleceğin bizi beklediğini görüyoruz.

Mevcut uygulamalarda kedi, köpek, kaplan vb basit karakterler oluşturup evin bir köşesinde takıldığını görüyoruz, peki sevdiğimiz bir şarkıcı ya da dansçının istediğimiz her anda aynı oda içerisinde bize özel bir konser vermesini hayal edebiliyor musunuz? Ya da daha fazlasını? 🙂

Minecraft, Holograms veya Holotour örneklerinde olduğu gibi, hayalini kurduğumuz mekânları evimize getirebilir ya da kendi hayalini kurduğumuz sokak, cadde, park, plaj, eğlence mekânı içeren şehirleri tasarlayabileceğimizi hayal edebiliyor musunuz? gerçekte evinizdeki koltuğunuzdan bile kalkmadan istediğiniz yerde istediğini ortamda olabildiğinizi?

Aşağıda HoloLens’in tanıtım görüntüleri ile birlikte geliştiricilerin kendi çektiği videolardan da görüntülerin olduğu bir video hazırladım. Derin bir nefes alın, arkanıza yaslanın ve izlerken geleceği hayal edin…

 

 

 

 

Bir cevap yazın

Yapacağınız yorumlar için, aşağıda verdiğiniz bilgileriniz ve IP adresiniz kaydedilecektir. KVKK kapsamında bu bilgiler başkaları ile paylaşılmayacak olup, yapacağınız yorumlar içerisinde suç teşkil edecek bir unsur bulunması durumunda, saklanan bu bilgileriniz yetkili kişi ve kuruluşlar ile paylaşılacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.