Hyper-V farklı kullanım senaryoları için birden çok network yapılandırmasını destekler. Örnek olarak sanal makinenin dış networklere ulaşması gerektiği senaryolarda external network kullanılırken, izole bir ortamda çalışması için Private network seçeneği kullanılır.
Hyper-V ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Hyper-V Server
Hyper-V Kurulumu ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Hyper-V Kurulum
Hyper-V Network Türleri
Sanal Switch’ler, Hyper-V üzerindeki sanal makinelerin arasındaki ağ trafiğinin yönetilmesini sağlayan, Virtual Switch Manager ile yönetilen sanal bir aygıttır. Virtual Switch Manager ile üç türde sanal switch oluşturulabilir. External, Internal ve Private.
External
Hyper-V üzerindeki sanal makinelerin Hyper-V ana sunucusu üzerindeki network kartının eriştiği network’e erişmesini sağlar. Hyper-V ana sunucusu üzerinde uyumlu bir kablosuz ağ kartı yüklüyse kablosuz ağ kartı üzerinden de erişim sağlanabilir.
Internal
Hyper-V üzerindeki sanal makinelerin kendi arasında ve Hyper-V ana sunucusu ile arasında erişimi sağlar.
Private
Hyper-V üzerindeki sanal makinelerin kendi arasında erişimi sağlar
External veya Internal sanal network’leri yapılandırırken ağ trafiğini mantıksal olarak bölmek için kullanılan VLAN’lar da kullanılabilir.
Hyper-V üzerindeki sanal makinelerden bir tanesi büyük dosya kopyalaması veya web sitesi trafiği artışı gibi sebeple yoğun bir işlem gerçekleştirdiğinde, diğer tüm sanal makinelerin hizmet kalitesini etkileyecek düzeyde performans problemleri yaşaması istenmez. Bunun için sanal ağları yapılandırırken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur.
- NIC Teaming. Hyper-V ana sunucusu üzerinde birden fazla network kartı takılması ve bu kartları NIC Teaming ile birleştirilmesi gerekir. Böylece hem daha yüksek band genişliğine sahip olunur hem de network kartlarından herhangi birinde oluşacak arıza durumunda ağ erişimleri kesintiye uğramayacaktır. Bu network kartlarını farklı donanımsal switch’lerde sonlandırılırsa donanımsal Switch arızalarına karşı da ağ trafiğini korumuş olur.
- Band Genişliği Yönetimi. Sanal network kartları düzeyinde minimum ve maximum bant genişliği belirtilmelidir. Böylece Hyper-V sunucusu üzerindeki sanal makinelerden birinin ani bir ağ trafiği gerçekleştirmesi durumunda diğer sanal makinelerin ağ ile normal iletişim kurabilmelerini sağlar.
- Virtual Machine Queue (WMQ). WMQ, ağ trafiğini doğrudan bir sanal makineye iletmek için donanım paketi filtrelemesi kullanır. Paketler Hyper-V ana sunucusu üzerinden sanal makineye kopyalanmasını gerektirmediği için performans artışı sağlar. Yüksek trafiğe sahip sanal makinelerin olduğu Hyper-V sunucularda WMQ kullanılmazsa, Hyper-V ana sunucu işletim sistemi büyük miktardaki ağ trafiği işlemeye çalıştığında ciddi performans problemleri yaşanabilir.
- Network Virtualization. Hyper-V ana sunucusu üzerinde çok sayıda sanal makine barındırıyorsanız ve bunları izole etmeniz gerekiyorsa, Network ekiplerini de dahil ederek VLAN’ları kullanmak yerine ağ sanallaştırmasını kullanmak daha avantajlı olabilir.
Windows Server 2016 Yeni Hyper-V Network Özellikleri
Windows Server’ın her yeni sürümü ile yeni geliştirmeler sunulmaktadır. Windows Server 2012 ile birlikte gelen Software-Defined Networking büyük ölçekli Hyper-V yapıları için sunulan önemli özelliklerden biridir. Windows Server 2016 ile bu özellikler daha da geliştirimiştir.
QoS
Software-Defined Networking için yeni özelliklerden biri de QoS’dir bu özellik ile tüm sanal makinelerin ağ trafiği düzeyleri kontrol edilebilir.
Virtual Machine Multi Queue (VMMQ)
VMQ, sanal makineler için ağ trafiği performansını artıran bir özelliktir. Windows Server 2016 ile birlikte gelen VMMQ ile geliştirilerek sanal makine başına birden çok kuyruk ayırarak ve bu kuyruklara trafiği yayarak daha yüksek performans sunar.
Remote Direct Memory Access for Virtual Switches
Remote Direct Memory Access (RDMA) (SMB Direct olarak ta bilinir) Network kartında donanım desteği gerektiren bir özelliktir. Düşük kaynak kullanımı ile tam hızda çalışır. Yoğun çalışan sunucular üzerindeki 10 Gbps gibi yüksek hızdaki network kartları için etkili bir şekilde yüksek verimlilik sağlar.
Windows Server 2012 ile birlikte RDMA, SMB üzerinden sanal disklere erişen bir Hyper-V sunucusundaki fiziksel network kartları için kullanılabilir durumdaydı. Windows Server 2016 ile birlikte RDMA Hyper-V üzerindeki sanal switchlerde ve sanal makinelere ait sanal network kartlarında da kullanılabilir duruma gelerek sanal makinelerde de yüksek performans ve verimlilik sağlar.
Switch Embeded Teaming (SET)
Windows Server 2012 ile işletim sistemi katmanında Network Teaming desteği geldi. Hyper-V üzerinde High Availibility için bir sanal switch oluştururken Network Teaming’i kullanılabilir. Fakat bu Network Teaming ile RDMA kullanılamaz.
Windows Server 2016 ile birlikte gelen Switch Embeded Teaming, RDMA ile uyumlu bir sanal Switch oluşturulabilir. Switch Embeded Teaming, ayrıca VMQ ve diğer network özellikleriyle birlikte çalışır.
Birden çok network kartı kullanıldığında Switch Embeded Teaming otomatik olarak kullanılabilir duruma gelir. Sekiz adede kadar network kartı ile Switch Embeded Teaming kullanılabilir. Bu network kartlarının hepsi aynı sürücü yazılımı ve firmware versiyonuna sahip olmalıdır. NIC Teaming’den farkı Team adının bulunmamasıdır.
Switch Embeded Teaming ile sanal switch oluşturmak için aşağıdaki PowerShell komutu kullanılabilir.
1 | New-VMSwitch -Name "ExternalSET" -NetAdapterName "NIC1","NIC2" |
NAT Virtual Switch
Windows Server 2016 ile birlikte gelen NAT Virtual Switch özelliğiyle Hyper-V üzerindeki sanal makinelerin Hyper-V ana sunucusu üzerindeki tek bir Ip adresinin arkasında farklı network adresleri ile izole bir şekilde çalışmasını sağlanmıştır.
NAT Virtual Switch oluşturmak için aşağıdaki PowerShell komutu kullanılabilir.
1 | New-VMSwitch -Name “NATSwitch” -SwitchType NAT -NATSubnetAddress 10.10.101.0/24 |
Hyper-V Sanal Makine Yapılandırması ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Hyper-V Sanal Makine Yapılandırması
“Windows Server 2016 Hyper-V Network” için 1 yorum