Windows Server 2016

Windows Server 2016 Hyper-V Sanal Makine Yapılandırması

Hyper-V kurulumu yapılıp, depolama alanları ve network ayarları yapılandırdıktan sonra sanal makineler oluşturulmaya başlanabilir.

 

Hyper-V Kurulumu ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Hyper-V Kurulum

 

1. Nesil ve 2. Nesil sanal makineler arasındaki farkı, çalışırken Network Kartı ve RAM eklemeyi sağlayan veya sanal makinelerin güvenliği için geliştirilen korumalı sanal makine gibi Windows Server 2016 ile birlikte gelen yeni özellikleri öğrenmek gerekir. Ayrıca eski Hyper-V sunucularından Windows Server 2016’ya taşındığında, sanal makine sürümlerini ve nasıl güncelleneceğini bilmek gerekir.

 

Virtual Machine Configuration Versions

Sanal makine yapılandırma sürümleri, Sanal makinelerin konfigürasyon, Durum (State) ve kontrol noktası (CheckPoint) dosyaları için Hyper-V uyumluluk özelliklerini belirler. Hyper-V’nin önceki sürümlerinde, Hyper-V sunucusu yeni işletim sistemine upgrade edildiğinde, sanal makinelerde otomatik olarak yeni sürüme yükseltilirdi. Windows Server 2016 ile birlikte bu işlem artık manuel olarak yönetilebilir duruma getirildi. Böylece Failover Cluster ortamındaki Windows Server 2012 R2 sunucularının yanında, Windows Server 2016 bir node ekleyerek herhangi bir karışıklığa sebep olmadan sanal makinelerin sorunsuz çalışması sağlanabilir. Cluster içindeki Windows Server 2012 R2 sunucuları, Windows Server 2016’ya upgrade edilir ve sanal makine sürümleri de yükseltilerek, Hyper-V Failover Cluster upgrade işlemleri daha problemsiz şekilde gerçekleştirilir.

 

Windows İşletim sistemleri üzerinde çalışabilen Sanal makine sürümleri aşağıdaki gibidir.

Windows version of the Hyper-V host

Configuration versions

Windows Server 2016

8.0, 7.1 ,7.0 ,6.2, 5.0
Windows 10 Anniversary Update

8.0, 7.1 ,7.0 ,6.2, 5.0

Windows Server 2016 Technical Preview

7.1 ,7.0 ,6.2, 5.0
Windows 10 build 10565 or later

7.0 ,6.2, 5.0

Windows 10 builds earlier than 10565

6.2, 5.0
Windows Server 2012 R2

5.0

Windows 8.1

5.0

 

Sanal makinelerin yapılandırma sürümü bilgisi için aşağıdaki PowerShell komutu kullanılır.

 

Tek Bir Sanal Makinenin Güncellenmesi

Sanal makinenin yapılandırma sürümünü güncellendiğinde, üzerinde çalıştığı Hyper-V Sunucu tarafından desteklenen en yüksek yapılandırma sürümüne yükseltilir. Örneğin Windows Server 2016 Hyper-V sunucusu üstünde bir sanal makine yapılandırma sürümü güncellemesi yaparsanız, yapılandırma sürümü 8.0 olarak güncellenecektir.

Tek bir sanal makinenin yapılandırma sürümünü yükseltmek için aşağıdaki PowerShell komutu kullanılır.

 

Cluster’daki Tüm Sanal Makinelerin Güncellenmesi

Windows Server 2016 Hyper-V Failover Cluster üzerindeki sanal makineler Windows Server 2016 yapılandırma sürümüne yükseltilinceye kadar Windows Server 2016 ile birlikte yeni gelen özellikler kullanılamaz.

Cluster üzerindeki bütün sanal makinelerin yapılandırma sürümlerini yükseltmek için aşağıdaki PowerShell komutu kullanılır.

 

Virtual Machine Generation Versions

Windows Server 2012 R2 ile birlikte 2. Nesil sanal makine jenerasyonu tanıtıldı. Önceki sürümlere ait sanal makineler de 1. Nesil olarak adlandırıldı. 2.Nesil sanal makineler farklı donanım modeli kullanır. COM Bağlantıları, IDE Denetleyicileri ve Flopy Diskler gibi 1.Nesil sanal makinelerin desteklediği eski aygıtları desteklemez. Sanal makine oluştururken seçilen bu jenerasyon daha sonradan değiştirilemez. Windows Server 2016 Hyper-V üzerinde 1. Nesil ve 2. Nesil sanal makineler aynı anda çalışabilir. Eğer kurulacak işletim sistemi destekliyorsa 2. Nesil sanal makinelerin kullanılması tavsiye edilir.

2.Nesil sanal makine ile gelen özelliklerin bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Secure Boot.
  • Sanal SCSI controller’a bağlı sanal diskten boot.
  • Sanal SCSI controller’a bağlı sanal DVD’den boot.
  • Eski olmayan standart bir Hyper-V network kartından PXE boot.
  • Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) firmware desteği.

BIOS yerine UEFI’dan boot edilmesi gerekliliğinden dolayı 2. Nesil sanal makineler için sadece aşağıdaki işletim sistemleri kurulabilir.

  • Windows Server 2016
  • Windows Server 2012 R2
  • Windows Server 2012
  • Windows 10 64 Bit
  • Windows 8.1 64 Bit
  • Windows 8 64 Bit

 

The Hot Adding Feature in Hyper-V

Sanal makine çalışırken, birçok sanal makine ayarı değiştirilemez. Windows Server 2016 ile birlikte 2. Nesil sanal makineler için, sanal makine çalışırken bellek ve network kartı ekleme özelliği sunuldu.

Hyper-V Hot Adding Feature ile ilgili daha detaylı bilgi için : Windows Server 2016 Hyper-V Hot Adding Feature

 

Shielded Virtual Machines

Korumalı sanal makine, sanal diske doğrudan erişilmesi durumunda verileri korumak için BitLocker ile sanal makineyi şifreleyen (Encryption) bir özelliktir.

Shielded Virtual Machine ile ilgili daha detaylı bilgi için : Windows Server 2016 Hyper-V Shielded Virtual Machines

 

Integration Services

Entegrasyon hizmetleri, Guest işletim sistemlerine Hyper-V ana sunucusu ile daha verimli çalışması için kurulan bir hizmet ve sürücü koleksiyonudur. Entegrasyon hizmetleri kurulduğunda Guest işletim sisteminde Hyper-V tarafından sanal donanımları kullanabilmek için Hyper-V’ye özgü aygıt sürücüleri bulunur. Entegrasyon hizmetleri olmadan, Guest işletim sistemi yalnızca sınırlı performansa sahip emule edilmiş donanımı kullanabilir.

Entergrasyon hizmetlerinin kurulu olduğu Guest işletim sistemleri Hyper-V tarafından sunulan hizmetlere erişebilir. Bu hizmetleri ayrı ayrı etkinleştirebilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.

HyperV_Integration_Services

 

Smart Paging

Sanal makine başlangıç esnasında normal çalışma sırasında kullanılandan daha fazla belleğe ihtiyaç duyabilir. Windows Server 2012 ile başlatma işleminin başarıyla gerçekleştirilebilmesi için başlangıç esnasında kullanılacak memory miktarının belirtildiği özelliği sundu. Windows Server 2016 ile sunulan Smart Paging özelliği ile gereken geçici bellek miktarı için disk belleği kullanılır.

 

Resource Metering

Hyper-V sunucusu üzerindeki sanal makinelerin ne kadar kaynak kullandıklarını ölçmek için Resource Metering özelliği kullanılır. Böylece bazı problemleri çözmede yardımcı olabileceği gibi, departmanlar veya müşteriler sanal makinelerinin kullandıkları kaynaklarına göre faturalandırma yapılabilir. Resource Metering sanal makine bazında etkinleştirilir, böylece sanal makine başka bir host üzerine taşınsa da kaynak ölçüm değerleri değişmez. Resource Metering ile ölçülen kaynaklar aşağıdaki gibidir.

  • Ortalama CPU kullanımı
  • Ortalama, minimum ve maksimum memory kullanımı
  • Ayrılan Maksimum disk alanı
  • Network kartı için gelen ve giden ağ trafiği

 

Discrete Device Assignment

Discrete device assignment, sanal makinelerin Hyper-V ana sunucusu üzerindeki PCIe aygıtlarıyla doğrudan iletişim kurmasına izin veren bir özelliktir. Temel amacı sanal makinelere NVMe standardı kullanılarak PCIe veriyoluna bağlanan SSD disklerine ve GPU’lara doğrudan erişim sağlamaktır.

 

Secure Boot for Linux and FreeBSD Virtual Machines

Windows Server 2012 R2 ile birlikte Linux ve FreeBSD sanal makine oluşturabilme desteği geldi. Windows işletim sistemine sahip Guest işletim sistemleri için varsayılan olarak sunulan Secure Boot desteği Linux ve FreeBSD için sunulmadığından başlangıçta bu özelliğin kapatılması gerekiyordu. Windows Server 2016 ile birlikte Linux ve FreeBSD işletim sistemleri için Secure Boot desteklemeye başlayarak güvenlik düzeyi yükseltilmiştir.

 

Hyper-V Sanal Makine Yönetimi ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Sanal Makine Yönetimi

 

“Windows Server 2016 Hyper-V Sanal Makine Yapılandırması” için 1 yorum

Bir cevap yazın

Yapacağınız yorumlar için, aşağıda verdiğiniz bilgileriniz ve IP adresiniz kaydedilecektir. KVKK kapsamında bu bilgiler başkaları ile paylaşılmayacak olup, yapacağınız yorumlar içerisinde suç teşkil edecek bir unsur bulunması durumunda, saklanan bu bilgileriniz yetkili kişi ve kuruluşlar ile paylaşılacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.