Windows Server 2016

Windows Server 2016 Hyper-V Server

Hyper-V Nedir?

Hyper-V, Windows Server 2008 ve sonrasındaki versiyonlarda gelen donanım sanallaştırma rolüdür.

 

Donanım sanallaştırma, tek bir fiziksel sunucunun donanım kaynaklarını daha verimli kullanabilmek için mevcut kapasiteleri birden çok sanal bilgisayara ayırarak üzerinde farklı işletim sistemlerine tahsis edilmesini sağlar.

Sanallaştırma büyük ve küçük kuruluşlar tarafından sunucu verimliliğini artırmak ve maliyetlerini azaltmak için kullanılan temel teknolojilerden biridir. Sunucu ve Sanallaştırma yöneticilerinin, sanallaştırmanın kendi kuruluşları için uygun olup olmadığını ve nasıl uygulayıp yöneteceklerini anlamaları gerekir.

Sanallaştırma uygulamak için Windows Server 2016’daki Microsoft Hyper-V sunucu rolü kullanılabilir.

Hyper-V ilk olarak Windows Server 2008 ile kullanılmaya başlandı ve Windows Server’ın sonraki her sürümünde yeni özelliklerle geliştirildi.

Windows Server üzerinde Hyper-V rolünü yüklediğinizde sunucu üzerinde Hypervizor adı verilen bir yazılım katmanı yüklenir. Bu katman fiziksel donanıma erişimi kontrol eder. Donanım sürücüleri yalnızca ana sunucu işletim sisteminde yüklüdür. Tüm sanal makineler sadece sanallaştırılmış donanım ile iletişim kurarlar. Her sanal bilgisayarın Hyper-V sunucusundan ve diğer sanal sunuculardan bağımsız çalışan bir işletim sistemi vardır. Sanal makinelerde çalışan işletim sistemlerine konuk (Guest) işletim sistemi denir. Windows Server 2016’daki Hyper-V sunucusu aşağıdaki konuk işletim sistemlerini destekler.

  • Windows Server 2008 SP2 ve üzeri sunucu işletim sistemleri
  • Windows Vista SP2 ve üzeri istemci işletim sistemleri.
  • Linux Sürümleri: CentOS, Red Hat Enterprise Linux, Debian, Oracle Linux, SUSE ve Ubuntu.
  • FreeBSD

 

Windows Server 2016 ile Birlikte Gelen Hyper-V Yenilikleri

 

Host Resource Protection

Bir sanal makinenin Hyper-V ana sunucusu üzerindeki tüm kaynakları üstüne alarak tüketmesini engeller. Bu Hyper-V ana sunucusunun ve diğer sanal makinelerin çalışması için yeterli kaynağa sahip olmasını sağlar. Varsayılan olarak etkin değildir.

 

Hyper-V Manager Geliştirmeleri

Hyper-V ana sunucusuna alternatif kimlik bilgileri ile bağlanılmasına izin verir. Hyper-V’nin önceki bazı sürümlerinin de yönetilmesine izin verir. Daha basit bağlantı için RPC yerine HTTP tabanlı Web Based Management (WS-MAN) kullanacak şekilde güncelleştirildi.

 

Nested Virtualization

Özellikle test ve eğitim ortamları için faydası olacak olan Windows Server 2016 çalışan bir sanal makine üzerinde yine Hyper-V yükleyerek, onunda üzerinde sanal makineler çalıştırılabilmesini sağlar.

Nested Virtualization ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Nested Virtualization

 

Rolling Hyper-V cluster upgrade

Hali hazırda çalışan bir Windows Server 2012 R2 Hyper-V Failolver Cluster içine Windows Server 2016 Hyper-V ekleyerek, sanal makineleri taşınmasına ve Failover Cluster’ı daha kolay bir şekilde upgrade edilmesini sağlar.

 

Shielded virtual machines

Sanal makine’leri ecryption ile şifreleyerek, yetkisiz erişimlere karşı korur. Sanal makineye ait sanal diskin kopyalanıp başka bir ortamda tekrardan çalıştırılmasını engeller.

Shielded Virtual Machines ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Hyper-V Shielded Virtual Machines

 

Start order priority

Sanal makineler için başlangıç sıralaması belirlenmesini sağlar. Böylece en kritik sanal makineler önce başlatılır ve açılış sırasında oluşacak performans problemlerini ortadan kaldırır.

 

Storage Quality of Service (QoS)

Scale-Out File Server üzerinde QoS ilkeleri atayarak depolama performansını arttırır.

 

PowerShell Direct

Hyper-V Ana sunucusundan içindeki sanal makinelere herhangi bir ağ bağlantısı tanımlamadan PowerShell komutları ile yönetilmesi sağlar.

Power Shell Direct ile ilgili detaylı bilgi için: PowerShell Direct ile Windows Sanal Makineleri Yönetmek

 

Hyper-V ana sunucu geliştirmelerine ek olarak Hyper-V sanal makineleri için de yeni özelliklere sahiptir.

 

Discrete device assignment

Sanal makinelerin Hyper-V Ana sunucusundaki PCIe aygıtlarına doğrudan erişmesine izin verir. SSD gibi bazı aygıtlar için bu, yüksek performans sağlayabilir.

 

Hot add or remove for network adapters and Memory

Kaynakları sanal makinelere gereken şekilde tahsis etmek için daha fazla yönetim esnekliği sağlar.  RAM ve Network kartı çalışan sanal bir makineye eklenebilir.

Hot Adding Feature ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Hyper-V Hot Adding Feature

 

Integration services delivered through Windows Update

Daha önce ISO imajı üzerinden gerçekleştirilen integration services’ı güncellemelerini basitleştirerek sanal makine yönetimini kolaylaştırır.

 

Key storage drive

Birinci nesil sanal makinelerin BitLocker ile şifreleme anahtarı depolamasına izin verir. İkinci nesil sanal makinelerde zaten TPM modülü desteklenmektedir.

 

Linux Secure Boot

Windows Sanal makineler için olan güvenli önyükleme özelliği Linux sanal makineler için de eklenerek kötü amaçlı yazılımları önlemek için önyükleme esnasında dosyalardaki dijital imzaları doğrular.

 

Memory and processor capacity improvements

Bir sanal makine için 12 TB RAM ve 240 sanal işlemciye kadar desteklenerek daha yüksek performanslı sanal makinelere izin verir.

 

Production checkpoints

Checkpoint oluşturulduğunda uygulamaların tutarlı çalışmasını sağlayarak checkpoint işlevselliğini artırır.

Checkpoint ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Sanal Makine Yönetimi

 

Hyper-V kurulumu ile ilgili detaylı bilgi için: Windows Server 2016 Hyper-V Kurulum

“Windows Server 2016 Hyper-V Server” için 3 yorum

Bir cevap yazın

Yapacağınız yorumlar için, aşağıda verdiğiniz bilgileriniz ve IP adresiniz kaydedilecektir. KVKK kapsamında bu bilgiler başkaları ile paylaşılmayacak olup, yapacağınız yorumlar içerisinde suç teşkil edecek bir unsur bulunması durumunda, saklanan bu bilgileriniz yetkili kişi ve kuruluşlar ile paylaşılacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmiştir.